Algemene voorwaarden

De basis onder onze samenwerking

 

Al sinds ik begon met NdK-fotografie ben ik aangesloten bij de DUPHO, de Association of Dutch Professional Photographers. Daardoor valt onze samenwerking automatisch onder de algemene voorwaarden zoals die zijn opgesteld door DUPHO, en die ik je altijd meestuur bij mijn offerte.

Teken je de offerte, dan teken je automatisch ook voor akkoord op die voorwaarden. Omdat ik best snap dat niet iedereen bij elke shoot al die kleine letters gaat doorworstelen, heb ik hier even de belangrijkste zakelijke dingen op een rijtje gezet.

 

Over de offerte

Voor we gaan samenwerken krijg je altijd een offerte van mij op papier. Offertes zijn nooit direct bindend. Stel dat ik een rekenfoutje heb gemaakt, dan heb ik tot twee werkdagen nadat jullie de offerte hebben gekregen, het recht een correctie op het bedrag te geven.

 

Extra kosten

Op de offerte kan ik een vergoeding opnemen voor extra kosten, bijvoorbeeld kilometervergoeding. Deze bedraagt bij mij 0,35 eurocent per kilometer. De eerste 15 kilometer in de omtrek van Spijkenisse zijn gratis.

 

Toeslag in het weekend

Sinds enige tijd reken ik een toeslag voor opdrachten in het weekend of op feestdagen. Voor bruiloften geldt die toeslag niet. Voor andere fotoshoots op locatie wel. Dit doe ik om enigszins een spreiding van de shoots te krijgen. Ook fotografie in de avond is mogelijk. Daarvoor geldt dezelfde toeslag als in het weekend, namelijk € 35,-

 

Betaling binnen 30 dagen

De fotoshoot betaal je op de dag zelf, hetzij per PIN, hetzij per bankoverschrijving. Van de uiteindelijk bestelde producten krijg je een aparte factuur. Deze dient te zijn betaald voordat ik de bestelling aflever, uiterlijk 30 dagen na de factuurdatum. Zie je een fout? Dan ben je verplicht dit te melden binnen 10 werkdagen na factuurdatum. Hierna vervalt het recht om te reclameren.

 

Pas op met auteursrecht

De auteursrechten, of het copyright, liggen bij de fotograaf en blijven daar ook. Dat betekent dat jullie de foto’s privé overal mogen gebruiken, maar niet zakelijk. Je mag ook geen foto afgeven voor publicatie van een trouwmagazine, of een leuke website over kinderen.

 

Afkopen copyrights

Wil je de foto’s commercieel gebruiken of publiceren, neem dan even contact op met mij. In overleg kan ik dan de auteursrechten vrij geven, of jullie kopen het af voor een bepaald bedrag. Let op, want je mag als klant ook geen toestemming geven aan iemand anders om één van jullie foto’s te publiceren. Een neef of nicht die toevallig bij een uitgeverij werkt, kan jullie foto’s dus niet ‘zomaar’ gebruiken. Er moet altijd eerst toestemming worden gevraagd aan mij. Dat geldt ook voor een cateraar die vraagt of hij de foto van buffet of bruidstaart mag gebruiken voor zijn eigen site, of de manager van de feestlocatie die één van jullie foto’s wil gebruiken in zijn nieuwsbrief. Verwijs ze gewoon naar mij.

 

Boete bij misbruik

Het auteursrecht is streng, maar niet voor niets. Als bladen hun pagina’s zouden vullen met allemaal gratis privéfoto’s zou er niemand meer een droge boterham kunnen verdienen in de commerciële fotografie. Maak je misbruik van mijn auteursrecht, dan mag ik een bedrag in rekening brengen dat 3x het bedrag is wat gebruikelijk is bij deze vorm van gebruik (afhankelijk dus van medium en oplage). Los daarvan mag ik een schadevergoeding eisen.

 

Gebruik van foto’s op internet

Het is logisch dat jullie één of enkele digitale foto’s willen gebruiken om te delen op internet. Misschien heb je een aparte website voor je bruiloft gemaakt, of zet je een bericht op Facebook. Uiteraard mag dat, zolang het niet commercieel is en niemand er dus geld mee verdient.

Het is niet toegestaan om ontvangen bestanden op het internet te plaatsen (of op andere wijze te verspreiden) in een andere bewerking dan deze is aangeleverd door NDK fotografie. Dit geld ook voor het watermerk (logo) welke op de web-resolutie bestanden zijn aangebracht.

 

Naamsvermelding: altijd doen!

Wil je de foto’s privé delen met mensen? Ook dan hoort mijn naam te worden vermeld, of in een bijbehorende tekst verwijs je naar mijn naam en bijvoorbeeld website. Heb je toestemming van mij gekregen om de foto ergens te publiceren, tegen vergoeding? Dan ben jij degene die ervoor moet zorgen dat ook daar mijn naam netjes wordt vermeldt.

 

Niet inzenden voor fotowedstrijd

Het is niet toegestaan om één van de foto’s van NdK Fotografie in te zenden onder eigen naam voor een fotowedstrijd, ook niet met mijn naam erbij.

 

Andere mensen op de foto

Staan er ook nog andere mensen op de foto die jij (na toestemming) laat publiceren? Dan dien je zelf te zorgen dat je diegene ook om toestemming vraagt. Je mag namelijk niet zomaar een wildvreemde herkenbaar afbeelden in welk medium dan ook.

 

Verzending en levering

NdK levert de digitale bestanden aan op een usb-stick of andere beelddrager. Die overhandig ik jullie in mijn eigen studio, of bij jou thuis. Bestanden of producten die ik niet persoonlijk kan afgeven maar per post moet versturen, zijn voor risico van de klant. Dat geldt ook voor digitaal doorgestuurde bestanden.

 

Gebruik voor reclame en promotie

Standaard gebruik ik één of meerdere foto’s van jullie fotoshoot voor gebruik op mijn eigen website, in een folder of op mijn social media. Heb je daar bezwaar tegen, zorg dan dat je dat voor de shoot al aan mij doorgeeft, dan respecteer ik jullie wens.

 

Geen spam

Je kunt er gerust op zijn, dat ik jullie gegevens niet doorspeel aan andere bedrijven of opkopers van digitale informatie. Jullie gegevens en foto’s zijn bij mij veilig.

 

Levertijd

De levertijd van de bestanden en de uiteindelijke producten liggen vooraf niet vast maar worden in overleg en in ‘redelijkheid’ door mij vastgesteld. Ik streef ernaar om jullie de eerste digitale bestand te laten inzien binnen 14 dagen na een shoot in de studio, en binnen 4 weken in geval van een grote reportage zoals bij een bruiloft.

 

Spoedlevering

Mocht er plotseling reden zijn om de levertijd te vervroegen, dan kunnen jullie vragen om er een spoedlevering van te maken. In dat geval reken ik wel een toeslag van 50% van het overeengekomen bedrag.

Indien de levering bestaat uit meerdere deelleveringen, dan kan ik ook afzonderlijk en dus in gedeelten factureren. De levertijden van bijvoorbeeld wall-art en trouwalbums zijn bepalend voor de uiteindelijke termijn waarbinnen ik al jullie producten kan aanleveren.

 

Klachten

Klachten dienen zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 10 werkdagen na levering èn schriftelijk/per mail aan mij te worden meegedeeld. Ik kan dan het afgekeurde werk vervangen door goed werk. Jullie betalingsverplichting blijft bestaan, ook als er wordt gewerkt aan een goede oplossing.

 

Kwaliteit

In mijn studio kan de klant de opnames bekijken op een speciaal gekalibreerd beeldscherm dat de kleuren levensecht weergeeft. Als ik jullie afdrukken bestel bij een professioneel fotolab, zullen de kleuren precies zo worden afgedrukt. Op je eigen laptop of computer, kan de kleur anders worden ervaren/weergegeven. Daar ontleen je geen rechten aan. Wil je zekerheid? Bekijk dan de opname bij mij in de studio tijdens een bestelafspraak.

 

Eigendom beelddragers

NdK Fotografie levert de digitale bestanden op USB-stick. Deze USB blijft, tenzij anders afgesproken, eigendom van mij. Dat betekent dat de klant deze zo spoedig mogelijk moet terugsturen of brengen, uiterlijk binnen 4 weken. Gebeurt dat niet, dan kan NdK Fotografie de kosten voor de stick, of andere gebruikte beelddrager, in rekening brengen bij de klant.

 

Geen back-up

Jullie bestanden blijven in principe een half jaar op mijn server staan. Daarna verwijder ik bestanden omdat mijn archief anders helemaal vol zou lopen. Zorg dus zelf voor een veilige back-up van je digitale afdrukken voor calamiteiten, of voor als je later nog iets wilt kunnen bijbestellen. Op speciaal verzoek kan ik bestanden altijd langer bewaren, dus trek dan tijdig aan de bel.

 

Meerwerk

Mochten jullie na de intake en de overeenkomst besluiten dat je toch extra werk wilt laten doen, dan kan dat. Je krijgt dan, na jullie telefoontje of mail, een aparte offerte die je ook moet ondertekenen en retour moet sturen. Doe je dat niet, dan hoef ik de extra werkzaamheden niet uit te voeren omdat er officieel geen overeenkomst is.

 

Annuleren

Annuleren van de opdrachten is mogelijk, maar stelt je niet vrij van de plicht om te betalen omdat we al wel een overeenkomst waren aangegaan en ik tijd heb gereserveerd voor jou. In de meeste gevallen zullen we een nieuwe datum kiezen. Is dat niet mogelijk of gewenst, dan zal ik de uren van de gereserveerde tijd in rekening moeten brengen. Uiteraard verminder ik het verschuldigde bedrag met kosten die ik nog niet heb hoeven maken.

 

Andere wensen of twijfels

Heb je na het lezen van deze regels nog vragen of twijfels? Bel dan gewoon even, ik kan je uitleggen wat er bedoeld wordt met de voorwaarden en hoe ik er in de praktijk mee omga. In de contacten met mijn klanten heb ik gelukkig nog maar zelden meegemaakt dat we terug moesten grijpen op de juridische kant.